3 claus per a un manteniment informàtic que t’evitarà moltes avaries.
El 70% dels clients del meu taller informàtic es podrien estalviar la reparació dels seus equips amb un senzill manteniment informàtic fet per ells mateixos.
No pensis que es tracta de rutines que cal fer cada dia abans d’apagar l’ordinador o quan engegues el teu PC o MAC… No. És molt més senzill. Pràcticament no has de fer res. No és que sigui una gurú informàtica que endevina el futur, ni tinc una bola màgica, però l’experiència de moltes reparacions és la millor mestra. Hi ha avaries que es poden preveure.
Probablement alguna vegada has pensat o dit això: “L’ordinador va molt lent” o “L’ordinador s’escalfa més que abans”.
Són símptomes clars que alguna cosa li passa al teu portàtil o ordinador de sobretaula i necessita una revisió. Però ja vas tard!

L’ideal seria haver actuat abans que aparegués qualsevol d’aquests avisos, però et donaré tres consells amb els quals arreglaràs fàcilment el problema, ràpidament i sense moure’t de casa.
Pren nota i fes-ho tu mateix: Neteja, Actualitza i Protegeix-te (Antivirus).
Neteja el teu ordinador per fora i per dins per a mantenir-lo en bon estat.
Creus que la pols que s’acumula a les prestatgeries o a la teva taula no es cola dins del teclat del teu equip? Doncs estàs molt equivocat. Si permets que s’acumuli la brutícia i la pols a les tecles i a les reixes de ventilació, es poden fer malbé els components interns. Fins i tot, si tens una torre PC i t’atreveixes a obrir-la, li pots passar l’aspirador (amb una mica de cura) i quedarà impecable i l’equip t’ho agrairà:
- Ventilarà millor.
- S’escalfarà menys.
- Funcionarà més ràpid.
- Allargaràs la seva vida útil.
Activa les actualitzacions automàtiques i estaràs al dia sense fer res.
Tan senzill de fer com activar una casella. TOTS els programes i sistemes operatius tenen l’opció d’activar “actualitzacions automàtiques”. És molt útil i recomanable.
- Tot estarà al dia automàticament sense que hagis de fer res de res.
- El teu ordinador funcionarà millor gràcies a les darreres versions dels programes.
- Res quedarà obsolet ni donarà problemes per aquest motiu.
De tant en tant, els fabricants de software publiquen actualitzacions de millora dels seus programes. Són més eficients, més segurs i compatibles amb els darrers avenços tecnològics.

Tot i que el millor antivirus sempre és la precaució, no va malament tenir un aliat que vetlli per tu.
Un exemple de la importància de mantenir actualitzat l’ordinador són els programes de videotrucada que tant de moda s’han posat des de la crisi del coronavirus.
Molts usuaris es van instal·lar aplicacions com Zoom o Jitsi Meet però no es van poder connectar a les reunions virtuals perquè no tenien els equips actualitzats, a vegades, fins i tot, ni tan sols van poder utilitzar les plataformes des del navegador pel mateix motiu.
Instal·la un programa antivirus adequat al teu ordinador.
Ho has llegit i vist un munt de vegades. Fins i tot a les notícies, quan ha estat algun assumpte més generalitzat, però sempre va bé insistir:
- No obris correus que et semblin sospitosos i molt especialment els arxius que els acompanyen.
- No cliquis cap enllaç si no està en una pàgina de la teva confiança.
- No donis ni una sola dada personal a no ser que estiguis 100% segur de qui te la demana.
Són unes senzilles recomanacions de seguretat bàsica i de sentit comú però encara hi ha moltes persones que encara cauen a la trampa.
El més important per a escollir un antivirus de qualitat és que s’ajusti a les teves necessitats i les característiques del teu equip informàtic.

Evidentment cal escollir un programa complet, però, a vegades, aquests ralenteixen molt el funcionament de l’ordinador i acaben convertint-se en un problema més que en una solució.
No és el mateix si tens un ordinador de fa un parell de mesos que si el vas comprar fa anys i encara funciona, per exemple, amb Windows7. De la mateixa manera, quin ús li dónes? Només mires el correu i el banc a la nit, des de casa? Ets un comercial i vas tot el dia amb el portàtil o la tauleta a tot arreu connectat via mòbil? Per a què el fas servir?
A partir d’aquí ja pots començar a buscar una marca que s’adeqüi als teus requisits.
- Que sigui lleuger perquè tens un equip “antic”.
- Que tingui les màximes definicions de seguretat perquè és una eina de feina i no et pots permetre cap errada, etc.
No descartis cap antivirus perquè sigui gratuït, n’hi ha de molt bons sense pagar ni un Euro (el de Windows 10 per exemple).
Entre els més coneguts, pots escollir quines opcions de preu tenen Panda, McAfee, Kapersky o Avast, per citar-ne alguns exemples. [Enllaçar cada marca]
Cada un té les seves particularitat, però, en el fons, tots són molt semblants, funcionen de la mateixa manera i són molt intuïtius.
Triar no és fàcil, però tots ofereixen versions de prova que et permetran decidir amb garanties.
De ben poc et serviran aquests consells de manteniment informàtic que acabes de llegir si tractes el teu ordinador com si fos indestructible.
Recorda: és molt important que adoptis uns bons hàbits d’ús i manipulació dels accessoris per a conservar-lo en bon estat.
- Connecta tots els cables amb cura, sense estirar-los ni rebregar-los.
- Si té bateria, no la deixis sempre endollada.
- Mou la pantalla amb suavitat i evitant donar-li cops.
- Obre la tapa del portàtil pel centre de la pantalla per a no danyar les frontisses.
Aquests apunts finals et poden semblar exagerats, però et ben asseguro que en un taller informàtic són motiu habitual de moltes reparacions.

Manteniment informàtic en un taller.
Seguint totes aquestes pautes aconseguiràs tenir a punt el teu PC o Mac.
Actualitzar l’equip o instal·lar un antivirus només només cal fer-ho una vegada.
La neteja sí que és una tasca que caldrà fer de tant en tant (quantes més vegades millor). És fàcil de fer i no comporta massa temps.
Tot i així, si no ho veus clar, sigui pel motiu que sigui: pel temps, per inseguretat, per dubtes, etc. Tant li fa el motiu que et freni a fer el manteniment de l’ordinador, l’important és que ho facis, encara que sigui portant l’equip a un taller per a posar-lo a punt.
És un servei més econòmic que arreglar una avaria i et donarà la tranquil·litat de comptar amb una mà professional. Pots demanar un pressupost si t’interessa o preguntar si fan manteniment a domicili.
Espero que els meus consells t’hagin servit d’ajuda per a mantenir l’ordinador en òptimes condicions.
Tens algun dubte? T’ha ajudat aquest article?
Escriu-me un comentari, estaré encantada de contestar-te.
30 June, 2021 @ 12:24
Molt bona publicació 😀
25 April, 2022 @ 18:41
Gràcies Adrià!
8 June, 2022 @ 15:33
Gràcies per l’article. Necessária informació molt bé resumida.
9 June, 2022 @ 18:08
Gràcies
26 September, 2022 @ 16:51
-Netejar ordinador per dins i per fora
-actualitzacions automàtiques
-protegir amb un antivirus