5 errors habituals quan fem servir l’ordinador i com evitar-los

Els ordinadors, i tota la tecnologia mòbil en general, són una eina indispensable per a la majoria de les persones, tant en l’àmbit professional com en el personal. Això no vol dir, però, que els fem servir de forma eficient. 

En aquest article, us explicarem els cinc errors més freqüents quan fem servir ordinadors i alguns consells pràctics per evitar-los.

Error 1. No actualitzar l’ordinador regularment

Un dels errors més comuns i perjudicials és no mantenir el sistema operatiu i el programari actualitzats. Les actualitzacions no només introdueixen noves funcions, sinó que també corregeixen errors i, el que és més important, eliminen riscos de seguretat detectats. Aquest és un aspecte fonamental per a un bon funcionament informàtic.

La solució és ben senzilla:

  • Configuració automàtica: La majoria de sistemes operatius i programes permeten configurar les actualitzacions automàtiques. Assegureu-vos d’activar aquesta opció perquè les actualitzacions s’instal·lin sense necessitat d’intervenció manual.
  • Revisió manual: Si preferiu tenir més control, establiu una rutina regular per verificar i actualitzar manualment el sistema operatiu i les aplicacions.

Error 2. No tenir cura de la seguretat de l’ordinador

La manca de mesures de seguretat adequades pot exposar el vostre ordinador a virus, programari maliciós i atacs des d’Internet. Molts usuaris no valoren prou la importància de comptar amb un bon programari de seguretat i d’adoptar pràctiques segures en línia. La seguretat és una part essencial d’un bon manteniment dels equips informàtics.

Com resoldre-ho?

  • Instal·lar un antivirus fiable: Utilitzeu un programari antivirus de confiança i manteniu-lo sempre actualitzat.
  • Activar el tallafoc: Assegureu-vos que el tallafoc estigui activat per protegir l’ordinador d’accessos no autoritzats.
  • Evitar llocs web i descàrregues sospitoses: Us ho advertim sempre, compte amb els enllaços i arxius que obriu, especialment els provinents de fonts desconegudes.

Error 3. No fer còpies de seguretat

Les còpies de seguretat són imprescindibles. Molts usuaris no us preocupeu per fer còpies de seguretat de les dades fins que ja és massa tard! Les còpies us salvaran, no només quan us ataqui un virus, també són útils per no perdre informació si hi ha altres problemes com poden ser errors de funcionament del hardware (maquinari) o simples errades per distraccions que podem tenir, per exemple. esborrant arxius accidentalment.

Diferents opcions per posar-hi solució:

  • Emmagatzematge en el núvol: Serveis com Google Drive, Dropbox o OneDrive ofereixen opcions senzilles per guardar còpies dels arxius importants en el núvol.
  • Discos durs externs: Comptar amb un disc dur extern i programar còpies de seguretat regulars és una opció excel·lent per mantenir-vos segurs.
  • Programari de còpia de seguretat: Utilitzar programari de còpia de seguretat automàtica perquè els arxius es copiïn sense haver de preocupar-nos per fer-ho manualment.

Error 4. Descuidar el manteniment físic

Un error comú és oblidar que els ordinadors també necessiten un mínim manteniment físic. La pols, la brutícia i la calor poden afectar el rendiment i la vida útil dels equips. El manteniment físic és una part fonamental per a un manteniment informàtic òptim.

La solució és ben senzilla:

  • Neteja regular: Treure la pols dels ventiladors i components interns amb un petit aspirador portàtil
  • Superfície adequada: Preventivament, col·locar l’equip en una superfície plana i estable, evitant entorns amb molta pols o amb poca ventilació, és una bona manera d’anticipar-nos als problemes.
  • Control de la temperatura: Utilitzar programari per fer un seguiment de la temperatura del maquinari i corroborar el bon funcionament dels ventiladors també ens permet evitar conflictes futurs.

Error 5. Sobrecarregar el sistema amb programes innecessaris

Instal·lar massa programes o extensions pot alentir el teu ordinador i consumir recursos valuosos. A més, alguns programes poden executar-se en segon pla sense que ho sapiguem, afectant el rendiment general. La gestió eficient dels programes és essencial a un funcionament òptim de l’ordinador.

Com arreglar-ho?

  • Instal·lar només el necessari: Desinstal·lar allò que no utilitzem i només mantenir o instal·lar programes que sí fem servir.
  • Seguiment de l’inici del sistema: Revisa i desactiva els programes que s’executen a l’inici del sistema i que no són essencials.
  • Eines d’optimització: Utilitza eines útils de neteja i optimització del sistema, com CCleaner, per eliminar arxius temporals i desactivar programes innecessaris.

Seguint aquests consells evitareu els errors informàtics més habituals, aconseguireu un rendiment òptim dels vostres equips tecnològics i, més important que tot això, minimitzareu els riscos d’imprevistos i evitareu maldecaps previsibles.

No cal ser un expert informàtic per seguir les pautes que us hem donat. Malgrat tot, si no ho voleu fer vosaltres mateixos, recordeu que les tasques de revisió, posada a punt i de manteniment formen part dels serveis que trobareu en qualsevol botiga o taller d’informàtica com el nostre. És ràpid, fàcil i econòmic.