Amplificador, repetidor i extensor wifi. Què són i per a què serveixen?

Quan esteu a casa, en algun dels espais més allunyats del router, heu notat que l’ordinador, el mòbil o la tauleta van més lents o perden completament la connexió a Internet? Aquesta situació és força habitual, especialment si viviu en una casa o en un pis gran.

Senyal pobre, connexió intermitent o nul·la a la xarxa són símptomes inequívocs que cal repensar la ubicació del vostre router o les possibles causes que dificulten un flux estable i constant de les dades sense fils.

La distància fins a l’encaminador, la distribució de la planta, el gruix de les parets o interferències amb altres xarxes del veïnat són determinants per gaudir d’una connexió òptima.

La bona notícia és que, per molt pocs diners, podeu trobar uns aparells molt senzills d’instal·lar que resoldran la mala cobertura wifi de la vostra llar: Avui us explicarem què són i per a què serveixen els amplificadors i els extensors wifi.

Imatge decorativa. Una miniatura del perfil d'una façana d'una caseta envoltada d'elements tecnològics

Amplificador i extensor wifi. Són el mateix?

L’amplificador, també anomenat “repetidor wifi”, i l’extensor tenen usos diferents i depèn de quina sigui la necessitat a satisfer, us convindrà utilitzar-ne un o l’altre.

Amplificador/ repetidor wifi

  • Serveix per fer arribar més lluny el senyal del vostre router.
  • L’ideal és col·locar-lo a mig camí entre l’encaminador i el lloc on la cobertura es perd. L’amplificador repeteix el senyal que li arriba i, per tant, necessita rebre-la amb bona qualitat per poder retransmetre-la en les mateixes condicions.
  • A més a més, no necessitareu tornar a configurar les paraules de pas perquè la xarxa a la qual us connectareu un cop instal·lat l’amplificador és la mateixa amb els mateixos paràmetres d’accés i característiques.

Extensor wifi

  • Crea una xarxa sense fil nova, amb un nom i paraula de pas diferent de la de l’encaminador. Per tant, caldrà tornar a registrar-hi tots els equips o dispositius que hi vulguin tenir accés.
  • El senyal és més potent i estable que en el cas de l’amplificador.
  • Ha de connectar-se directament per cable a l’encaminador i, per tant, ha d’estar físicament al costat del dispositiu que porta Internet al domicili.
  • És molt útil si el vostre encaminador és relativament antic i voleu millorar les capacitats de la xarxa, especialment per aprofitar les millores i facilitats quant a la connectivitat dels equips més moderns que hàgiu adquirit.
Imatge decorativa d'un cartell amb el símbol de wifi en primer pla agafat per una mà. El fons, desenfocat, és de molts colors.

Actualment, podeu trobar al mercat aparells que incorporen les dues funcionalitats alhora, com a repetidor wifi i com a extensor de la xarxa.

Tan sols haureu d’activar un interruptor per utilitzar l’aparell en mode amplificador o com a extensor, això sí, les condicions d’instal·lació i configuració són diferents, tal com hem explicat.

Instal·lació i configuració de l’amplificador i l’extensor

A banda de la ubicació de l’aparell segons l’ús que en farem, cal una senzilla operació d’emparellament de l’amplificador o l’extensor amb l’encaminador perquè es pugui utilitzar.

Avui dia, aquesta operació és tan simple com prémer un botó, literalment. Pràcticament, han desaparegut les configuracions via ordinador i és un procés completament automàtic sense cap complicació tècnica. Només haureu de prémer el botó amb les sigles WPS en ambdós aparells i en pocs segons tot funcionarà a la perfecció.

Imatge decorativa amb un dispositiu wifi amb quatre antenes.

Requisits tècnics de l’amplificador / extensor

Qualsevol amplificador o extensor actual que adquiriu complirà sobradament amb els requisits que necessiteu en un domicili particular, però orientativament heu de tenir en compte els següents paràmetres:

  • Compatibilitat amb l’encaminador. Fixeu-vos que utilitzin les mateixes freqüències de transmissió.
  • Distància operativa de funcionament l’amplificador. Molt important si necessiteu cobrir distàncies grans.
  • Velocitat de transmissió. Han de tenir capacitats semblants per aprofitar le característiques d’ambdós.
  • Nombre de dispositius connectat simultàniament. Sobretot si sou molta colla a casa.
  • Protocols de seguretat. Si es tracta d’un aparell actual, comptarà amb els estàndards més avançats quant a seguretat.

Amplificadors, repetidor i extensors són aparells molt útils i consolidats per fer arribar la xarxa a tots els racons de casa vostra.

La millor solució per a cada cas és diferent i depèn de les necessitats específiques i del vostre pressupost.

I com sempre, ja sabeu que si teniu dubtes o necessiteu consell, us podem assessorar sobre quina és l’alternativa òptima per al vostre cas.