Es pot arreglar la pantalla d’un portàtil? 

Si sou afortunats, potser us penseu que les pantalles dels portàtils no es trenquen, però aneu molt equivocats. Es fan malbé, i molt!

Pot ser que la pantalla estigui bé, però no emeti cap imatge, o potser el monitor funcioni, però tingui una esquerda prou àmplia que no ens permeti treballar amb normalitat. Sigui quin sigui el vostre cas, les dues qüestions són igualment difícils de reparar.

Quins són els motius principals de les avaries en les pantalles d’ordinadors portàtils i com evitar-les?

Accident físic.

Són inevitables. Tots els dispositius mòbils, tard o d’hora, pateixen algun “sinistre”. Només la casualitat farà que tingueu més o menys sort i no hàgiu de passar pel taller.

En aquesta categoria hi entren des dels cops més o menys importants deguts, per exemple, a desplaçaments poc acurats fins a caigudes senceres del portàtil.

arreglar pantalla de portàtil

Són accidents que afecten directament a la carcassa o a la pantalla de l’ordinador.

Canvi sobtat en la tensió elèctrica.

Poca cosa podem fer per evitar aquesta avaria. No depèn directament de nosaltres.

Es deu bàsicament a les oscil·lacions que hi ha en el flux del corrent elèctric que, quan puja molt de sobte, pot provocar avaries al xip d’on depèn la imatge que emet el monitor.

Tan sols podem prevenir-ho tenint el portàtil desendollat del corrent elèctric o amb un aparell (SAI) que justament permet equilibrar aquests canvis tan bruscos.

Sobreescalfament.

És molt habitual que l’excés de temperatura de l’ordinador provoqui el deteriorament de components interns necessaris per enviar la imatge a la pantalla.

reparacio placa base portàtil

Utilitzar l’equip al damunt d’estovalles, coixins o llençols dificulta o impedeix la bona ventilació a través dels pocs espais disponibles que hi ha a l’ordinador i això, amb el temps, desgasta prematurament tots els components de la placa, entre ells, el dedicat a la pantalla.

Quan compreu un ordinador penseu sempre quin ús li donareu, us el podeu fer a mida de les vostres necessitats. Quina utilitat té això? Doncs, per exemple, si feu videotrucades habitualment, us recomanem que trieu una “gràfica dedicada”, en altres paraules, que tingui en un xip adequat per a aquesta funció de manera que l’ordinador no s’escalfarà tant.

Sabíeu que per aquest motiu durant el confinament i el boom de les videotrucades, es van espatllar les pantalles de molts portàtils antics perquè no havien estat dissenyats per suportar tantes hores de connexió i això els va acabar passant la factura?

Mals hàbits d’ús.

La pantalla s’ha d’obrir i tancar pel centre, on normalment hi trobem la càmera! És l’única manera d’evitar que les frontisses del monitor es vagin deteriorant de mica en mica fins a arribar al trencament total.

A vegades, fins i tot, aquesta avaria arriba a afectar la carcassa externa i, per tant, la reparació, literalment, duplica el seu cost econòmic.

És molt senzill de prevenir i us estalviareu un bon cop a la butxaca!

Com podeu arreglar les pantalles dels portàtils?

Poca cosa podreu fer si no sou experts ni teniu un bon ventall d’eines específiques per substituir els monitors i, no cal dir-ho, si no en teniu cap experiència.

Per la seva pròpia raó de ser, la mobilitat d’un equip portàtil fa que es dissenyi amb materials fràgils i els seus components estiguin encaixats com un puzle. Òbviament, aquestes circumstàncies compliquen qualsevol intervenció tècnica “amateur”.

Intentar canviar frontisses, xips de la placa base o fins i tot la carcassa de la pantalla pot provocar nous desperfectes en uns components que no admeten improvisacions.

De totes, totes, la nostra recomanació en aquesta mena de reparacions és que porteu l’equip a arreglar al servei tècnic on gaudireu, a més a més, de la garantia d’instal·lació, una tranquil·litat que perdreu en cas de fer-ho pel vostre compte.

Dues maneres d’allargar la vida útil de les pantalles.

Res a veure amb complicades rutines de manteniment. Hi ha dues coses que podeu fer per tenir la vostra pantalla en forma:

  • Estalvi de pantalla: És molt important no tenir el monitor amb una imatge fixa durant hores i hores, especialment si el color blanc és el predominant a la imatge.

Si deixem encesa la pantalla, amb una imatge fixa durant molt de temps i ho fem de manera habitual, ens podem trobar que, amb el temps, apareguin petits punts negres que aniran a més, amb tots els problemes que això comporta per a la bona visió de la imatge.

Per entendre-ho millor, podríem dir que quan la imatge està fixa durant un temps exagerat pot “cremar” alguns píxels.

Sigui com sigui, activant qualsevol mena de estalvi de pantalla evitarem aquest envelliment precoç.

  • Neteja exterior: La millor manera de tenir neta la superfície del monitor és amb un drap humitejat amb aigua. No és recomanable utilitzar cap classe de producte químic addicional. D’aquesta manera, evitareu possibles “incompatibilitats” d’alguns productes de neteja amb els materials usats en la construcció de les pantalles.

Una senzillíssima operació de neteja amb una baieta humida, la de tota la vida, és la millor solució per mantenir la superfície llisa i neta i gaudir de la millor visió possible de la imatge.

Esperem que aquest article us hagi estat útil i us motivi a tenir cura de la pantalla del portàtil, cosa que és més senzilla i econòmica que qualsevol reparació i recordeu, treballeu en ambients amb la llum adequada, a la distància òptima i en una postura corporal correcta, encara que això us ho explicarem un altre dia.