Canvia el disc dur i estrenaràs ordinador!

“Alguna cosa li passa. Va molt lent”. Aquesta és una de les frases que més sentim quan arriba un ordinador al taller i, en el 100% dels casos, teniu raó.

Potser es tracta d’algun virus, pot ser també que sigui l’acumulació d’arxius temporals o, i és el que explicarem en aquest article, la causa de l’alentiment general de l’equip té a veure amb el disc dur.

Què és el disc dur de l’ordinador?

El disc dur és un dels components imprescindibles de l’ordinador.

És l’encarregat d’emmagatzemar totes les dades i programes del sistema i, per tant, sense disc, res no funciona.

Fins fa relativament poc, tots els ordinadors comptaven amb uns discs durs anomenats “discs mecànics” (HDD), caracteritzats per tenir unes parts mòbils que limitaven la seva velocitat de funcionament.

Actualment, els coneguts com a “discs sòlids” (SSD) han revolucionat el mercat d’aquests components. No tenen parts mòbils i això fa que transmetin la informació de forma gairebé immediata i això es nota especialment quan estem utilitzant l’ordinador.

La diferència entre els HDD i els SSD és comparable a la que hi ha entre una antiga casset de música amb la seva fràgil cinta magnètica i el seu substitut, el disc compacte (CD), molt més ràpid, resistent i estable (els més grans segur que ho recordeu).

Quan cal substituir el disc dur?

Hi ha dues situacions en les quals no hi ha cap més opció que canviar el disc dur de l’ordinador:

  • Quan el disc està fet malbé físicament i presenta errors en el seu funcionament.
  • Quan el disc és antic i no compleix amb els requisits del sistema operatiu o les aplicacions més actuals, per exemple, quant a la velocitat que necessiten.

També teniu la possibilitat de, si el disc antic funciona bé i el voleu mantenir, tots dos components es poden mantenir i treballar coordinadament al vostre ordinador. Això és molt útil, per exemple, si us interessa conservar el disc mecànic per ampliar la capacitat d’emmagatzematge de dades de l’equip.

Avantatges dels actuals discs durs sòlids

Si el vostre ordinador va lent o té un mal funcionament perquè està deteriorat per l’edat o per les hores d’ús, la nostra recomanació és canviar-lo per un de sòlid sense cap mena de dubte. 

Els beneficis principals dels discs sòlids són:

  • Augment de la velocitat en tots els processos, inclosa la posada en marxa de l’ordinador.
  • Millor rendiment general del sistema. Són més eficients i els programes funcionen més de pressa.
  • Major durabilitat. El fet de no tenir parts mecàniques mòbils evita que es deteriorin per vibracions o cops que puguin rebre.

Canviar el disc dur un mateix 

Canviar el disc és una tasca relativament senzilla que pot realitzar qualsevol usuari amb coneixements bàsics d’informàtica.

No obstant això, si teniu dubtes, és una intervenció molt senzilla que podeu demanar en qualsevol taller d’informàtica. És fàcil, ràpida i no perdreu cap dada, a més de tenir la garantia per la feina feta.

Al mateix taller també us recomanaran quin és el disc dur més adient a les vostres necessitats i compatible amb el vostre ordinador. Són aspectes que heu de tenir molt en compte en el moment d’adquirir-lo, és clar.

No oblideu fer una revisió general al vostre ordinador una vegada cada any o any i mig. Us estalviareu maldecaps!