Els perills d’internet afecten joves i grans
Us han robat diners del compte o han entrat a casa vostra quan no hi éreu? Aquests dos exemples són casos que es donen habitualment per no prendre prou seriosament els perills que hi ha a les xarxes o en la mateixa configuració dels dispositius que utilitzem.
Hi ha mil explicacions possibles de com han aconseguit les nostres dades. Algunes de les causes més freqüents són:
- Hem obert un correu electrònic d’origen desconegut.
- Hem accedit a un lloc web per mitjà d’un enllaç que hem rebut via SMS.
- Hem afegit a la nostra llista de contactes un número que no coneixem.
- Hem penjat una fotografia del lloc on som de viatge, per exemple.
Al final, tot es pot resumir en una sola frase: No tenim prou cura ni som prou conscients de la quantitat d’informació personal que donem a través d’internet i del greu perill que això comporta.
Cal ser més curosos amb el contingut que publiquem
Li pot passar a tothom, gent gran i joves, però la recomanació és la mateixa per a tots: cal estar alerta.
Els perills d’internet i de les xarxes socials, Whatsapp inclòs, no són exclusius de gent gran, no! Els joves també són víctimes de la seva pròpia autoexposició pública i manca de mesures de prevenció.
Els joves estan més avesats a l’ús de les tecnologies, però en canvi, majoritàriament pequen del mateix excés de confiança i desatenció a la seguretat i la privadesa personal.
Revisar les opcions de configuració de privacitat abans de donar el vistiplau per defecte a totes les aplicacions que instal·leu us estalviarà l’indesitjable tràngol de ser víctima d’una estafa.
Us heu parat mai a pensar sobre l’ús que feu d’Internet i de les xarxes. Més enllà dels consells bàsics que hem apuntat en altres ocasions, (link IG) la precaució és la millor manera d’evitar sorpreses.
Dos exemples molt senzills perquè valoreu la importància del contingut que pengeu a la xarxa:
- Busqueu feina? Ja us podeu imaginar que qualsevol empresa o particular que us vulgui contractar mirarà quina informació vostra troba per internet, que sigui bona dependrà de vosaltres!
- Esteu de vacances a l’estranger i us fa gràcia anar publicant fotografies dels meravellosos llocs que visiteu, també esteu anunciant que no sou a casa una temporada!
En el moment que enviem qualsevol document o fotografia hem perdut completament el control de l’ús que se’n farà, fins i tot la fotografia de perfil de la nostra xarxa social preferida pot ser copiada i distribuïda sense que ho sapiguem.
Configurar la “Seguretat i Privacitat”
Invertiu temps a configurar la “seguretat i privadesa” dels vostres dispositius. Tots els ordinadors, mòbils i tauletes i totes les apps tenen opcions per definir la privacitat de cada lloc i és molt important que hi dediqueu uns minuts.
És fàcil, però una mica entretingut i avorrit, tanmateix evitareu disgustos i maldecaps!
Algunes de les configuracions recomanables més bàsiques consisteixen en:
- Permetre la localització dels dispositius mòbils només quan l’aplicació estigui en funcionament.
- Compartir les publicacions de Facebook o Instagram només amb els seleccionats com a “amics” i que siguin comptes privats que necessitin la vostra autorització per poder-los seguir.
- Revisar el menú de “privacitat” i el de “seguretat” dels aparells electrònics per comprovar que ningú que no vulguem tingui accés a la càmera, el micròfon, els contactes, etc.
El més rellevant és activar els permisos necessaris segons les nostres necessitats. No és el mateix un mòbil d’empresa que un compte particular. Han de tenir configuracions diferents, no s’hi val a dir “ok” a tot de forma automàtica.
Quantes més mesures tinguem per fer controlar l’accés a les nostres dades, imatges, documents, etc. més segurs estarem en tots els sentits.
Si us interessa el tema de la seguretat i la privacitat, us recomano que visiteu https://internetsegura.cat/. Es tracta d’un lloc web on trobareu una pila d’informacions, consells i trucs per gaudir d’Internet sense perill.
Esperem que aquest article us hagi estat útil i que hàgiu entès una mica més per què sempre insistim tant en no abaixar la guàrdia quan parlem del món digital, de la mateixa manera que tampoc ho fem quan anem caminant pel carrer.