Què és la font d’alimentació d’un ordinador?

Un dels components més importants d’un ordinador de sobretaula és la font d’alimentació, però moltes vegades no li prestem l’atenció necessària. Tot seguit us expliquem què és la font d’alimentació, per què s’espatlla, com fer-li un bon manteniment i com reparar-la.

Què és i on està la font d’alimentació?

És un component essencial per al correcte funcionament de l’ordinador. S’encarrega de convertir el corrent elèctric altern (CA) de la xarxa elèctrica en corrent continu (CC), imprescindible perquè altres components com el processador, els discos durs, la targeta gràfica o els ventiladors puguin funcionar.

En el cas dels ordinadors de sobretaula, la font d’alimentació va dins de la torre i requereix un manteniment molt senzill. D’altra banda, quan parlem d’ordinadors portàtils, la font és el que anomenem “carregador” de la bateria i, és clar, no necessita cap atenció especial.

Quin manteniment necessita la font d’alimentació d’un ordinador?

En realitat, la font requereix molt poc manteniment i és molt senzill de dur a terme, potser per això es descuida tant la seva atenció.

Hi ha tres aspectes bàsics per perllongar la vida útil de la font d’alimentació:

 • Tenir cura que no acumuli pols. Si teniu un petit aspirador elèctric, poc potent, és perfecte per netejar la pols que es va dipositant a l’interior de l’equip i, especialment, a la mateixa font. Amb un cop cada sis o vuit mesos és suficient.
 • Evitar la sobrecàrrega. Exigir el màxim rendiment a l’equip durant temps molt prolongats és molt perjudicial per a tot l’equip informàtic, no només per a la font. Cal que la potència de la font d’alimentació del corrent elèctric sigui l’adequada per a les prestacions dels components.
 • Els entorns humits, amb molta pols, o molt càlids són grans enemics per al bon estat de la font d’alimentació i, en general, per a tots els aparells electrònics. Eviteu-los!

Per què s’espatlla una font d’alimentació?

Un manteniment regular de la font d’alimentació del nostre equip minimitza els riscos d’avaria, però a vegades hi ha circumstàncies inevitables que l’espatllen. Aquestes són les causes principals que fan que una font d’alimentació es deteriori prematurament.

 • Fluctuacions habituals en la tensió del corrent elèctric.
 • Apagada brusca del subministrament de corrent.
 • Caigudes o cops: Les fonts d’alimentació són molt sensibles als cops i les caigudes i és pràcticament una garantia d’avaria.
 • La sobrecàrrega i ús prolongat en entorns i condicions poc recomanables, també són cau d’avaria, com ja hem comentat.

Com saber si la font està en mal estat o deteriorada?

Hi ha alguns símptomes molt clars que ens avisen que a font d’alimentació del nostre ordinador comença a demanar socors.

 • El PC s’apaga o reinicia sense cap motiu aparent.
 • La pantalla es posa blava de forma intermitent o obliga a reiniciar l’equip.
 • Se senten petits sorolls estranys provinents del ventilador
 • Se senten els ventiladors altament revolucionats.
 • Noteu una lleugera olor de cremat que ve de dins de la torre.

Tots aquests indicis són pistes que poden avisar-nos que la font d’alimentació està danyada o sobrecarregada, i podria afectar el funcionament de l’ordinador, fins i tot danyar altres parts de l’ordinador.

Al mercat hi ha uns components anomenats SAI que són uns grans aliats en la prevenció dels canvis de tensió o les apagades brusques. Són unes bateries externes que protegeixen les fonts d’alimentació, aparells electrònics diversos, impressores, etc. de pics de tensió i que, en el cas que us quedeu sense corrent, també actuen com a bateria de subsistència. 

Com reparar la font d’alimentació?

Primer de tot, advertir que la font d’alimentació no sempre es pot reparar, depèn completament de l’avaria i, segons quina sigui, caldrà substituir-la. 

Tan sols en els casos més senzills, com pot ser un excés d’acumulació de pols, la nostra recomanació és arreglar-la un mateix. En una situació com aquesta només cal fer una bona neteja i llestos.

No obstant això, si el problema és més greu, com una fallada en els components electrònics, i cal posar-ne una de nova, és molt millor trobar un taller informàtic perquè un tècnic especialista faci l’operació per garantir que tot està ben connectat i funciona perfectament.

I aprofitem per fer-vos una pregunta: Quant fa que no feu un manteniment a l’ordinador? És més important del que us penseu i els mesos passen volant, no us despisteu!