Què és XatGPT? I la Intel·ligència Artificial?

En aquest article intentarem explicar què és el XatGPT de manera senzilla i entenedora. És complicat perquè implica parlar de conceptes com “Intel·ligència Artificial” que, tot just, han començat una revolució que estem convençuts que canviarà la nostra relació amb la tecnologia.

Fa mesos que en parlen a tots els mitjans de comunicació generalistes i, quan això passa, és un símptoma inequívoc que és important per a tothom, no només per a un sector o especialistes.

Podem afirmar sense dubtes que el llançament de la versió 4 del XatGPT ha estat el punt d’inflexió que ha fet disparar la popularitat de les intel·ligències artificials, en aquest cas aplicada al llenguatge.

És un moment històric de gran transcendència i un repte per a la societat.

Autor: Michael Bußmann. Font: Pixabay.

Què és una intel·ligència artificial (IA)?

Quan una màquina, per mitjà dels seus components, és capaç de captar el seu entorn i reaccionar segons les “dades” que recull, estem davant d’una intel·ligència artificial.

Un exemple molt senzill: El reconeixement facial que utilitzen els telèfons intel·ligents per desbloquejar el dispositiu utilitzen IA per identificar el rostre i permetre o no la utilització del mòbil. En aquest cas, la IA utilitza la càmera del telèfon per captar la nostra imatge i comprovar que estem autoritzats a utilitzar-lo.

Per què és tan especial XatGPT?

XatGPT és una IA basada en el llenguatge i la seva ràpida popularització es deu a la  naturalitat amb la qual interactuem amb ella i la precisió en la seva resposta.

És una IA capaç d’aprendre, “raonar” i donar una resposta “creativa” a les peticions que li fem. Només li hem de demanar què volem saber o què necessitem parlant com ho fem amb qualsevol altra persona i, segons la complexitat de la nostra petició, obtindrem la resposta en pocs segons.

Podeu fer totes les proves que vulgueu aquí: https://chat.openai.com/auth/login

Autor: Tierney

Exemples de la utilitat de XatGPT.

Heu intentat definir alguna vegada què és Internet? Tots sabem què és, però és l’ús que en fem allò que el fa tan important. Això mateix passa amb les intel·ligències artificials i, és clar, amb XatGPT. És més fàcil entendre per a què serveix que descriure “què és”.

Us expliquem algunes possibles aplicacions perquè sigueu conscients del potencial i la importància que té.

  • Diagnòstics mèdics. Una eina d’IA com XatGPT processa milions de documents que un ésser humà no podria abastar i, un cop revisats, presenta els resultats en la forma que se li demani i, és clar, també un diagnòstic de la possible malaltia del pacient.
  • Documentar-nos sobre un tema. En lloc de buscar informació sobre un tema, li podem dir a XatGPT què busquem concretament i ens donarà la informació sense que hàgim d’anar web per web recopilant i comparant les dades “manualment”. Ideal per a estudiants, periodistes, etc.
  • Elaborar un menú o unes vacances. Podem indicar a la IA què necessitem per una festa amb vuit persones o que ens organitzi les activitats per la setmana que passarem a París a l’agost i, en segons, tindrem la feina feta! Una ajuda única per a organitzar una sortida.

Són tres exemples molt bàsics del potencial de XatGPT. En un entorn professional o en el dia a dia de qualsevol persona, però els més agosarats apunten que podria ser la fi dels cercadors d’Internet com els coneixem ara. 

Autor: Pavel Danilyuk. Font: Pexels.

Debilitats de les intel·ligències artificials.

La capacitat de les màquines en el volum de tractament de dades és inqüestionable, però ara per ara, no tenen empatia, sensibilitat ni tan sols pensament crític.

Són grans ajudants per a l’ésser humà, especialment en les tasques més feixugues, però tot i la revolució que suposa que una màquina s’adreci a nosaltres talment com una persona, que entengui perfectament què li diem, que tingui en compte el context d’allò que necessitem… tot i això, no tenen la nostra capacitat d’anàlisi crítica i de distingir si la informació que ens han facilitat és 100% fiable.

Altres intel·ligències artificials.

Hem parlat de XatGPT perquè actualment és el líder indiscutible de les IA, però si us interessa el tema podeu buscar informació sobre Bard (la IA de Google) o sobre Bing (la IA de Microsoft).

I encara més, hi ha molts programes que ja incorporen eines d’intel·ligència artificial per crear música, imatges, disseny gràfic… les possibilitats són infinites! Fins i tot, aplicacions com WhatsApp incorporen la seva pròpia IA, Luzia. La coneixeu?

Som optimistes amb les IA, però caldrà regular molt bé el potencial d’aquestes eines, com ja estan fent molts països.

Us recomanem que busqueu informació per la xarxa i us formeu àmpliament perquè el futur ja és aquí. Entre tots els recursos que podeu trobar, us recomanem https://ciutadania.cat/, una formació general i apta per a tothom.