Val la pena reparar un ordinador portàtil?

Tard o d’hora arriba el dia que s’espatlla el portàtil o comença a anar lent i ja veiem a venir que alguna cosa no va del tot bé.

Normalment fa una evolució gradual que anirà a més. Ens farà la guitza una bona temporada i quan n’estiguem farts o ja sigui insostenible decidirem comprar un ordinador nou.

Però qui ha dit que no val la pena arreglar un portàtil?!

averia portatil roto

No fa tants anys, tothom duia a reparar el seu ordinador a una botiga.

Com a cal sabater, com qualsevol petit electrodomèstic, les botigues d’informàtica tenien taller i arreglaven els ordinadors de taula o els transportables amb la mateixa eficàcia.

La baixada dels preus dels equips nous, i molt especialment dels portàtils, ha fet que els darrers anys els compradors prefereixin canviar un ordinador en lloc d’arreglar-lo.

Substituir un equip quan no és imprescindible acaba sortint més car a mitjà i llarg termini (per no parlar del malbaratament de recursos que va en contra d’un planeta més sostenible).

mac nou

La reparació de portàtils és més complexa que la dels ordinadors de sobretaula

El motiu principal pel qual els ordinadors portàtils s’espatllen més que les torres és la manca d’espai.

Tot està mil·limetrat i comprimit i això dificulta una ventilació òptima, bàsica pel bon funcionament de tots els components.

error en portatil

Tenir l’ordinador encès a sobre d’unes estovalles, coixins o llençols és de les pitjors coses que podeu fer. Les limitades obertures de ventilació solen quedar mig tapades i la temperatura alta deteriorarà, amb el temps, les parts i connexions internes.

Eviteu treballar amb el portàtil a sobre de teles o teixits.

D’altra banda, per abaratir costos i també per millorar les connexions entre els components informàtics, moltes parts internes dels ordinadors portàtils es munten soldades en comptes de cargolades. El costat negatiu d’aquesta tècnica és que pot impossibilitar la reparació del portàtil, depenent de l’origen del conflicte, perquè no és modular i, per tant, no es pot desmuntar.

Arreglar un ordinador portàtil normalment compensa.

La meva recomanació sempre és demanar opinió al taller informàtic. “Val la pena arreglar-lo o és millor canviar-lo per un de nou?”

Les dues reparacions més habituals en portàtils són:

  • Canvi de disc: Sabeu que en un taller d’informàtica us poden substituir el disc mecànic per un de sòlid i tindreu un equip que funcionarà com si fos nou.
  • Substitució de la bateria: Us han dit que la bateria del portàtil, com que ara ja no són extraïbles, no es pot canviar? Fals. En un taller ho poden fer i teniu ordinador per dies! Això sí, intenteu evitar tenir-la endollada permanentment, una de les principals causes d’avaria.
reparació portàtil bateria

I encara un motiu més per confiar en un taller d’informàtica: Sabeu que a vegades els virus informàtics ataquen al funcionament del hardware? És a dir, afecten els components físics de l’ordinador i no cal desmuntar res. N’hi ha prou amb identificar el problema i ja tindreu mig problema resolt.

Abans de pensar en canviar d’equip és important que algú professional us faci diagnòstic i a partir d’aquí podreu valorar les opcions amb criteri i veracitat.

En la majoria de casos us sortirà a compte reparar el portàtil.

Us ha agradat aquest article?

Escriviu-nos un comentari, estarem contents de contestar-vos.