WinRAR i VLC, programes imprescindibles per obrir qualsevol arxiu comprimit o de vídeo!

Us ha passat mai que en obrir un arxiu us ha aparegut un missatge advertint que “WinRAR o ZIP no pot descomprimir el fitxer” o alguna explicació semblant? O potser, en obrir un vídeo us heu trobat alguna vegada un missatge advertint que us “falten els còdecs”?

Què feu en un cas així, a banda de mala cara i arrufar el nas?

Fa uns anys era molt més habitual trobar-nos amb situacions com aquesta, però cada cop hi ha més homogeneïtzació en els formats i la maquinària i la tendència apunta cap a la màxima compatibilitat. Mireu si no l’harmonia amb la qual conviuen ara els programaris de Windows i Macintosh, impensable a la prehistòria informàtica!

Descomprimir arxius és fàcil!

Extreure WinRAR

La tecnologia ens posa les coses més fàcils dia rere dia.

Tot és més senzill d’utilitzar, les connexions són més ràpides i segures, configurar els equips gairebé no requereix coneixements específics i tot està molt automatitzat.

L’altra cara d’aquesta democratització en l’accés a la tecnologia és el que podríem anomenar “analfabetisme digital”: sabem usar la informàtica sempre que no aparegui un missatge dient “no puc obrir aquest arxiu perquè està comprimit o que no tenim uns còdecs necessaris, llavors ens cau el món als peus perquè no sabem com resoldre un assumpte que, d’altra banda, és ben senzill d’arreglar.

WinRAR i VLC no són virus informàtics.

Dibuix ordinador amb signa de alerta

Els dos exemples que us hem posat tenen a veure amb la compressió i descompressió d’arxius (WinRAR) i la reproducció de vídeos (VLC). Per què? És una de les consultes més habituals a la botiga. L’ordinador funciona correctament, tot està bé, però apareixen aquests missatges i molts clients creuen que és algun virus. Res a veure, ho resolem tot seguit.

WinRAR

  • Què és? WinRAR és un potent programa compressor i descompressor d’arxius molt complet.
  • Per a què serveix? La utilitat principal de WinRAR és agrupar molts arxius diferents en un de sol per poder enviar-los tots junts de manera més còmoda i que ocupin menys espai. En el cas de ser nosaltres els destinataris dels arxius, lògicament, amb WinRAR els podrem obrir.

Per què el recomanem? WinRAR permet obrir la majoria d’arxius comprimits. Pràcticament no ocupa espai a l’ordinador i s’instal·la de manera molt simple.

Hi ha una versió de prova gratuïta que és suficient per a la majoria d’usuaris domèstics. Tan sols caldrà tancar el diàleg que ens avisa que es tracta d’una edició de prova i ja podrem descomprimir l’arxiu .rar que necessitem.

VLC

  • Què és? VLC és un reproductor d’arxius de vídeo que descodifica la majoria de formats de vídeo.
  • Per a què serveix? Actualment, veiem arxius de vídeo que ens arriben de molts llocs diferents: enregistraments des de mòbils, reels d’Instagram, vídeos descarregats de plataformes de vídeo, GIFs, etc. Cada un d’aquests arxius utilitzen còdecs diferents.

A efectes pràctics, un còdec és un codificador-descodificador, és a dir, una manera d’emmagatzemar l’àudio i el vídeo junts per poder-los reproduir i distribuir còmodament per tots els mitjans actuals.

Hi ha moltíssims còdecs i, si no tenim l’adequat, no podrem veure el vídeo i ens apareixerà el missatge de “no es pot reproduir” o “falten els còdecs”.

Amb VLC podreu veure pràcticament qualsevol vídeo, de qualsevol font, sense problemes perquè permanentment s’actualitza i  és capaç de llegir la majoria de còdecs del mercat.

Per què el recomanem? És gratuït, fàcil d’instal·lar i de fer servir.

Tenir instal·lats WinRAR i VLC al vostre ordinador us serà molt útil i us evitarà maldecaps. Tan sols cal que aneu a la pàgina oficial de cada fabricant i en qüestió de minuts ho tindreu fet. Si no us atreviu tots sols i cap familiar o amistat us pot donar un cop de mà és una instal·lació que a qualsevol botiga o taller us poden fer al moment.