Com veure la TDT després de l’apagada (2024)

S’acosten dies de festa! La Setmana Santa ja és aquí i, qui més qui menys, veurà una estona de televisió aquests dies, això sí, sempre que no us hagi afectat l’apagada de la TDT d’aquest mes de febrer.

Què és l’apagada de la TDT?

Des del passat 14 de febrer, totes les cadenes de televisió que emetien la seva programació en qualitat SD (definició estàndard) ja no es podran veure al nostre aparell de televisió perquè van deixar d’emetre programació en aquesta qualitat (SD).

A la pràctica, això vol dir que només poden emetre les emissores que ho fan en HD (alta definició) i, per tant, caldrà que els nostres aparells siguin compatibles amb l’alta definició per veure’n la programació.

Com podeu saber si el vostre televisor és compatible amb l’alta definició? La prova és tan senzilla com encendre el vostre televisor i, si no es veu cap cadena, ja sabeu què vol dir. Però no està tot perdut!

La bona notícia és que si sou dels afectats per aquesta “desconnexió”, teniu un munt d’alternatives. Us les expliquem tot seguit.

Vista d'un televisor molt antic amb el reflex d'una família a la pantalla.

Com veure la televisió d’alta definició?

L’apagada de la TDT de qualitat estàndard no implica necessàriament haver de llençar els aparells antics. És més, per consciència ecològica i sostenibilitat seria bo intentar reutilitzar els aparells, sempre que sigui possible. Aquestes són les alternatives:

Adaptador TDT HD. Els adaptadors TDT HD són dispositius que es connecten al televisor per un cable HDMI i permeten veure el senyal de TDT HD en un televisor antic no compatible directament. De fet, així va arribar a moltes llars la tecnologia TDT, en la transició de la televisió analògica a la digital ara fa uns vint anys.

Dispositiu de streaming. Potser n’heu sentit a parlar. Són dispositius força coneguts com el Chromecast de Google, o el Fire TV Stick d’Amazon, per exemple. Permeten accedir a una gran varietat de canals i plataformes de streaming com 3cat, Filmin, Netflix, HBO Max, Prime Vídeo, entre moltes altres. En aquest cas, lògicament, és imprescindible que tingueu connexió a internet per veure els continguts. Gràcies a aquests dispositius podreu aprofitar altres funcionalitats com visualitzar contingut des del vostre mòbil, tauleta o ordinador a la televisió, a més de poder instal·lar aplicacions com YouTube o Spotify, per citar-ne algunes de les més populars.

Comprar un televisor nou. Si cap de les opcions anteriors no us convenç o el vostre televisor no disposa d’una entrada HDMI, l’única opció que us quedarà, ara sí, serà comprar un nou aparell de televisió, l’opció més senzilla, però també la més cara.

Vista general d'una sumptuosa sala d'estar amb grans sofàs i una gran pantalla presidint l'espai.

Veure la televisió a l’ordinador.

No és pròpiament una alternativa com les anteriors, però cada vegada és més freqüent veure continguts televisius en monitors d’ordinador. Això significa que el vostre equip informàtic pot convertir-se en una eina molt útil per gaudir de la televisió.

Podeu veure els continguts directament si l’equip té una targeta gràfica compatible amb la TDT HD o, encara més senzill, des de la pàgina web o aplicacions i serveis a la carta de les mateixes cadenes o proveïdors. N’hi ha de molt interessants com Tivify, que no demana registre i permet l’accés als continguts gratuïts, i en directe,  de molts canals i plataformes i és completament legal.

En el cas que decidiu utilitzar l’ordinador o el portàtil per veure la TDT HD, els requisits mínims de l’equip són:

  • Resolució de pantalla: Mínim 1920 x 1080 píxels.
  • Memòria RAM: Mínim 4 GB.
  • Processador: Mínim Intel Core i3.
  • Targeta gràfica: Compatible amb HD.

Si el vostre equip informàtic no compleix amb aquestes característiques, és possible que no pugueu gaudir d’una experiència òptima per veure la televisió en l’ordinador. Anirà lent, s’aturarà puntualment, etc. Us aconsellem que consulteu en una botiga o taller informàtica quines opcions d’actualització teniu per poder decidir amb garanties.