Més residus electrònics i mal reciclats.

Quants mòbils heu tingut en els darrers anys? Quants en teniu per casa perduts en algun calaix? Això són residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEE).

El gran desenvolupament del sector de les comunicacions, la tecnologia i la informàtica fa que aquest cada cop tingui més pes en l’explotació dels recursos del planeta i, per tant, en tot allò que afecta la sostenibilitat.

Les deixalles electròniques generen un gran impacte mediambiental, i més si no les reciclem com cal.

És fonamental desfer-se dels aparells elèctrics i electrònics en els punts verds o les deixalleries municipals i mai llençar-los al rebuig!

Ordinador antic de sobretaula amb el monitor de tub al damunt i teclat i ratolí de cable.
Font: Freepik

La regla de les 4R

Nosaltres, com a taller de reparació, i lògicament sempre que l’avaria ho permeti, ens encarreguem de reparar l’aparell. Seguim la regla de les 4R, o de les 5R si busqueu a la xarxa, però la filosofia és la mateixa:

Reduir, Reparar, Reciclar, Reutilitzar, Recuperar, Reinventar, Reconvertir…

Totes les R van en el mateix sentit: evitar el malbaratament dels recursos naturals i promoure un canvi d’hàbits.

La suma de petites accions individuals són la punta de llança per frenar la involució que l’ésser humà ha provocat.

Podeu trobar tota la normativa i molta informació detallada sobre els residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEE) al web de l’Agència de Residus de Catalunya.

Com a norma universal, el més senzill quant als dispositius mòbils com portàtils, smartphones, tauletes, etc., és dur-los a la deixalleria perquè en facin el tractament adequat. Si aquests aparells acaben als abocadors i les muntanyes de ferralla no paren de créixer, es tornen més contaminants afectant especialment la població que hi viu a prop i, en concret, a infants i dones embarassades.

Heu vist alguna rentadora abandonada en alguna riera o al fons de l’aigua del port?

Afortunadament, en el cas dels RAEE de gran volum com són, per exemple, rentadores, forns o neveres, les facilitats que posen els ajuntaments i les empreses per retirar-los afavoreixen que siguin desballestats eficaçment.

Uns quants cub de fusta de color de pi ocupen la meitat dreta de la imatge. Tots tenen diferents motius relacionats amb objectius de sostenibilitat.
Font: Freepik

Pràctiques insostenibles

Donar xifres i estadístiques sobre les tones i tones de ferralla elèctrica i electrònica que hi ha repartida pel món perd sentit perquè realment no sabem què representa. És molt? És poc?

Per això que hem seleccionat tres exemples IMPACTANTS d’acumulació de residus al món perquè prengueu consciència del planeta que estem deixant als nostres fills.

I pel bé de l’únic planeta on podem viure, sigueu conscients de la importància de les vostres accions.

Feu tant com pugueu, per poc que sigui, és més que no fer res.