Consells per cuidar l’ordinador després de l’estiu.

Heu acabat les vacances i esteu a punt de tornar a la rutina o ja heu començat a treballar? És fonamental posar a punt el vostre ordinador després de l’estiu per gaudir del setembre al 100%.

Preneu nota d’aquests consells informàtics bàsics. Comenceu de fora cap a dins, primer una bona neteja de les parts físiques i després una revisió del programari i dels arxius.

Neteja exterior de l’ordinador.

És fonamental netejar físicament l’exterior del nostre ordinador. Durant les vacances, és probable que hàgim portat el nostre equip a diferents llocs exposant-lo a pols, sorra o, fins i tot, estigui esquitxat de líquids, fet més habitual del que us penseu.

El més recomanable és utilitzar un drap suau i antiestàtic per a eliminar qualsevol brutícia o taques. En el cas que hi hagi taques molt resistents podeu humitejar el drap molt lleugerament només amb aigua o alcohol isopropílic.

Pareu atenció als ports de connexió de perifèrics, ranures, reixetes de ventilació i escletxes on es puguin acumular residus que dificultin el seu correcte funcionament o ventilació. Si utilitzeu un portàtil amb un teclat addicional, un ratolí extern, monitor…

No oblideu passar el drap a consciència per aquests perifèrics per tenir-ho tot a ple rendiment i allargar-ne la vida útil.

Vista d'un portàtil amb una imatge de perill a la pantalla. Unes mans teclejant dFont: Freepik.

Neteja interior de l’ordinador.

Us heu descarregat pel·lícules, arxius, programes o visitat pàgines web poc segures? Tot això augmenta el risc d’infecció de l’equip amb programes maliciosos o virus. Cal que reviseu completament el sistema amb un programa antivirus de confiança.

A més a més, és molt recomanable que desinstal·leu aquells programes innecessaris o que ja no utilitzareu perquè ocupen espai i alenteixen el rendiment general de l’ordinador.

Una còpia de seguretat dels nostres arxius més importants és imprescindible per conservar fotografies i vídeos únics de les vacances. Actualment, la sincronització amb el núvol és una bona alternativa per evitar disgustos i, per si voleu estar doblement tranquils, podeu utilitzar un dispositiu físic extern.

Actualitzeu els programes i el sistema. La manca de rutina de les vacances i l’ús de connexions mòbils pot provocar que no tingueu les darreres versions del programari i això podria comportar problemes de seguretat, eficiència i estabilitat de funcionament de l’equip.

Seguint aquests consells bàsics de manteniment postestiuenc teniu garantida una tornada tranquil·la a la quotidianitat, si més no informàticament parlant.

Com sempre, us recordem que si el manteniment i posada a punt dels equips és una tasca feixuga per a vosaltres, la podeu realitzar en qualsevol taller o botiga informàtica. És senzill, ràpid, econòmic i la millor garantia per gaudir del vostre ordinador al 100% durant molt de temps.