Sabeu com us afectarà l’obligatorietat de l’USB C?

Si darrerament heu comprat un mòbil, potser ja ho haureu notat. On és el carregador?

I és que, d’entrada, això és el primer símptoma que alguna cosa està canviant. S’ha acabat allò de “regalar” una capsa amb el dispositiu mòbil, uns auriculars de cable i un carregador (també amb el seu cable)… fins i tot, a vegades, el paquet es completava amb una targeta de memòria addicional!

La primera reacció pot ser la de pensar “guaita que espavilats!, mira com s’estalvien els quartos” però, al marge d’aquesta sospita certament versemblant, al darrere hi ha la voluntat del Parlament Europeu per reduir les tones i tones de residus electròniques generats per una indústria poc estandarditzada.

D’aquí a dos anys, a Europa, tots els dispositius mòbils nous hauran de comptar amb un connector USB tipus C compatible.

A la pràctica, això vol dir que un sol carregador i cable serviran per a diferents dispositius de diferents marques, Apple inclosa (malgrat que sempre ha estat en contra d’aquesta mesura).

Per això, actualment, els nous telèfons mòbils ja no duen carregador, per sostenibilitat. Canviarem de telèfon, però el carregador es podrà heretar. En el cas de pèrdua, mal funcionament o altres causes, lògicament, en podrem comprar un de nou a qualsevol botiga.

En un primer moment, afectarà mòbils, tauletes, càmeres digitals, auriculars, videoconsoles, portàtils i altaveus.

El 2026 serà el torn de l’obligatorietat per als ordinadors portàtils, així que si ara mateix esteu mirant per comprar-vos un equip, tingueu-ho en compte!

Què és l’USB C?

És molt probable que ja l’esteu fent servir sense ni tan sols saber-ho perquè ja hi ha molts dispositius que l’incorporen.

Agafeu el cable del carregador del mòbil i fixeu-vos com és el connector. Si és ovalat, simètric, totes les cantonades rodones i, per tant, el podeu endollar del dret i del revés, llavors teniu a les mans un USB-C.

port usb C

Sempre que connecteu un USB l’encertareu perquè és “reversible”, no com els seus antecessors (USB 1, USB 2…) que tenen un costat pla i sempre els volíem fer entrar per la banda equivocada, tal com la Llei de Murphy sempre ens recorda.

Una característica tècnica que fa que l’USB C sigui especial, respecte als anteriors cables, és que el tipus C podem dir que és polivalent.

A través d’ell, a més a més de carregar la bateria, es pot enviar vídeo, àudio i dades, de manera que no cal malbaratar materials fabricant diferents connexions i cables. Amb un sol port i un sol cable USB C podem fer diferents tasques i, per tant, és molt més eficient en aquest sentit i sostenible ja que estalviem materials perquè no necessitem un HDMI pel vídeo, un jack per l’àudio, etc.

Queden exempts d’aquesta regulació europea els miniauriculars, polseres d’activitat i els rellotges intel·ligents que, per les seves dimensions, no poden incorporar aquest tipus de connector.

Nosaltres ens declarem totalment a favor de qualsevol iniciativa a favor de la sostenibilitat del planeta. Si, a més a més, tenim en compte que un sol cable i carregador servirà per al mòbil, la tauleta i la càmera de fotos, preparar la maleta serà una altra història!